Очева лаж-синовљева судбина

 Други светски рат, Вернер Геринг управља америчким бомбардером Б-17, обузима га језа од нацистичке противавионске паљбе и њихових ловаца на небу, а не зна да му највећа опасност прети од копилота који је спреман да га сваки час ликвидира..


    Све почиње много раније, његов отац Карл Геринг натурализовани американац, у нападу своје сујете и величине износи тврдњу да је брат Хермана Геринга тада пре Другог светског рата прослављеног немачког пилота у Првом светском рату, последњем комаданту славне небеске чете коју је предводио Црвени Барон. 

   Међутим у праскозорје Другог светског рата све се мења, Херман Геринг постаје истакнути функционер нацистичке партије, један од највећих злочинаца рата, задужен за немачко ратно ваздухопловство, луцидни и обесни нацистички пљачкаш.

                                                                  Херман Геринг

  Вернер Геринг да ли случајно или не пријављује се за пилота америчких ратних ваздухопловних снага, не знајући да ће га пратити сена очевих лажи током целог рата. Успешно пролази све тестове и ако се у школи није много истицао, и 1943.г постаје пилот бомбардера Б-17. Међутим Еф-би-ају (FBI) запада за око, амерички пилот братанац нацистичког вође Хермана Геринга, који течно говори немачки, могао би доста штете учинити, а у случају да буде заробљен од стране нациста био би одлични пропагадни материјал.


               "Летећа тврђава" - Б-17 (4800 КС коњских снага, носивости 2,5 тона експлозива)
    Зато бива под сталном присмотром, Вернер добија за колегу копилота Џека Ринчера полу јеврејског порекла који пристаје да у случају сваке сумњивог понашања Вернера  ликвидира на месту. Међутим страхови су били неопровдани, Вернер је летео на 49 бомбардерских мисија, истакавши се својом храброшћу и пилотским умећем. За своју исказану храброст вишеструко је одликован, међу одличјима и "Летачким Крстом", а у служби у америчкој војсци остаје до 1964.г пензионисан у чину потпуковника.

                                       Вернер Геринг (горе десно) са својом посадом Б-17 

     Не зна се да ли је Вернер сазнао за акцију Еф-би-аја (FBI)  која је сповођена током рата против њега, али касније је утврђено да је његов отац Карл Геринг измислио целу причу и да није био у сродничким везама са Херманом Герингом. Срећа и храброст послужиле су Вернеру да избегне злу судбину  очеве непромислене речи.

Коментари

Популарни постови

ЧИТАЈ

САЗНАЈ

ПРЕПОРУКА