Jovan Vladimir prvi sveti srpski vladar


   Jovan Vladimir vladar Duklje-dukljanski knez ( prostorno sada teritorija Crne Gore) od oko 1000.g do 1016.g  je prvi srpski vladar proglašen za sveca i mučenika od strane pravoslavne crkve, pravedan, čestit i bogobojažljiv vladar.

 Na presto dolazi posle svog oca prvog vladara Duklje, i postaje savremenik velikog vizantijskog cara Vasilija II i cara Samuila, te tako njegov život biva obeležen nastojanjem da sačuva svoj narod i zemlju u sukobu između ova dva velika vladara.Zbog toga ga napada car Samuilo a Vladimir se povlači na svoj dvor u blizini Skadra, gde moleći se spašava narod i svoju vojsku od zmija otrovnica čiji otrovi nestaše tada kako predanje kaže.
  Ubrzo se predaje Samuilu želeći da poštedi svoj narod, i biva utamničen u prespanskom zatvoru, tamo se po legendi razvija romantična ljubavna priča i u njega se zaljubljuje Samuilova kći Teodora Kosara. Na njenu molbu ona se udaje za Vladimira a Samuilo ga vraća u Duklju kao vazalnog kneza.Nakon iznenadne smrti Samuila njega na kraju nasleđuje njegov sin Jovan Vladislav koji se nije libio da zarad krune ubije svoje najbliže. On poziva Vladimira da dodje kod njega u carski dvor u Prespu, obećavši svojoj sestri Kosari da se Vladimiru ništa neće loše dogoditi, šalje i zlatni krst Vladimiru kao zalog. On mu poručuje kao veliki hrišćanin da Isus nije razapet na zlatnom ili srebrnom krstu već drvenom pa ako iskreno misli neka mu pošalje drveni krst. To i čini te Vladimir kreće kod njega u susret, čim je stigao odlazi prvo u jednu crkvu da se pomoli, a pri izlasku iz crkve vojnici Jovana Vladisava odrubljuju mu glavu.
 Njegove posmrtne ostatke odnosi žena Kosara i biva sahranjen u blizini svog dvora u Krajni, a narod poče mu se moliti i nad njegovim moštima  mnoga čuda i isceljenja dešavati. Posle silnih peripetija istorijskih danas se njegove mošti čuvaju u sabornoj crkvi u Tirani a za svečev praznik vraćaju u crkvu svete Marije u Elbasanu.
 Smatra se nebeskim zaštitnikom grada Bara u Crnoj Gori gde mu je u centru grada podignut veličanstven spomenik, proglašen je za sveca i praznuje se 22.Maja. Legendarni krst koji je dobio od Vladislava čuva se danas u porodici Andrović u selu Veljih Mikulića kod Bara koji ga čuvaju stotinama godina unazad na tajnom mestu, a za praznik litija sa krstom prolazi kroz grad Bar, na praznik Duhove-Trojca krst se pred zoru u litiji iznosi na vrh planine Rumije iznad Bara do obnovljene crkve gde se vrši bogosluženje.
  Više o knezu Vladimiru možete saznati ovde , a u skorije vreme podignut je i hram Svetog Jovana Vladimira u Beogradu.

Коментари

Популарни постови

ЧИТАЈ

САЗНАЈ

ПРЕПОРУКА