Srpski masoni-velika misterija?

O masonima u Srbiji pisano je dosta ali ni do danas nije jasno utvrđen značaj i stvarni uticaj ove organizacije.Poznato je da su mnoge značajne ličnosti srpske istorije bili članovi ovog tajnovitog društva ali posle duže analize ipak se čini da se više radi o samoreklamiranju masonske organizacije na ovim prostorima radi svog prestiža a njihova tajnovitost rada i učenja dodatno raspiruje maštu ljudima. Spisak značajnih masona iz srpske istorije možete naći ovde.

                            Neki od navodnih pripadnika masonskog pokreta iz srpske istorije 

 Uloga masona između dva svetska rata izgleda i nije bila tako velika što se može zaključiti iz rada Ranke Gašić. Samo masonsko društvo je podeljeno u više loža koje od 1990.g ponovo oživljavaju jer su za vreme komunističke vladavine bile zabranjene, tako imamo Великu националнu ложu Србије pоrед ње у Србији делује и Rегуларна велика ложа Србије и Уједињене велике ложе Србије, o radu nekih od njih možete se direktno informisati 1. ili 2.. O sadašnjem stanju srpske masonerije i ko im sve verovatno pripada možete naći u npr. člancima A ili B. a bliže se informisati i iz knjiga npr.``Masonski belezi po Beogradu`` Zorana LJ. Nikolića ili u knjigama Zorana Nenezića.


   Na kraju ostaće onaj crv sumnje o njihovom dobrotvornom delovanju koji sami uvek ističu ali i večna polemika  šta zaista radi krug odabranih. Da li samo razmišljaju o dobrobiti čovečanstva i njegovom napretku kako oni kažu što onda svodi organizaciju na pionirsko delovanje za koje nije potreban toliki misticizam ili je posredi ipak krug užih interesa....






Коментари

Популарни постови

ЧИТАЈ

САЗНАЈ

ПРЕПОРУКА